Živeti zdravo (Fit for life)

Bolj zase kot za objavo sem si naredil povzetke iz knjige Živeti zdravo avtorjev Harvey in Mailyin Diamond. Če koga zanima ali mu kaj pomaga, objavljam še tukaj.
V ločenem članku sem že objavil neko zanimivost iz te knjige in v komentarjih se razvnela cela vojna AAA jedcev proti BBB jedcem. Nazadnje je spopad postal težko prebavljiv za AAA kot za BBB jedce. :-)

Kot sem napisal že v komentarjih na ta članek, knjiga sama ni kakšen zgled znanstvenega pisanja, kar pa po moje ne pomeni, da so same smeti kar prinaša. Poleg tega sem ob branju imel tisti znani občutek, da avtor vleče čez 250 strani, kar bi lahko napisal na 25 ali 5 straneh. Komerciala. Človek ima občutek, kot bi bral srednje agresivne prospekte za neko idejo.
Toda!
Ker me ni nič stalo sem se poskusil držati napotkov iz knjige. Do 12:00 samo sadje in zelenjavo in ločevati ogljikove hidrate in beljakovine. To pa je bil v mojem primeru tako učinkovit ukrep, ki je skoraj od danes do jutri odpravil kroničen občutek utrujenosti, ki me je prej mučil že nekaj let. Iz moje izkušnje lahko 100% potrdim, da prehranjevanje po Diamondovi metodi povzroči višek življenjske energije. Verjetno je precej ljudi, kot sem bil jaz, ki zjutraj s težavo začno dan, ker se preprosto zbudijo utrujeni. Potem poješ zajtrk in si še bolj utrujen. Najprej sem mislil, da potrebujem več spanja, vendar se je zdaj pokazalo, da to ni bilo to. S pravilno prehrano je zame tudi sedem ur lahko dovolj. Poskusil sem torej in v knjigi našel resnico, dokazano z lastnim poskusom.
Potemtakem mi je čisto vseeno, če Diamond razglaša psevdoznanost ali ultra visoko in dovršeno znanost ali pa zgolj reklamira svoje produkte. Meni je pomagalo in zato bom svojo izkušnjo delil z drugimi.
Ko sem bral knjigo, sem nekako zaključil tudi, da možak ni kak super ekspert. Tudi na svoji spletni strani zgolj prodaja nekaj artiklov. Komercialist torej. Menil pa sem, da je od drugih higienistov pobral ideje o ločevanju hrane in druge, jih zapakiral in jih zdaj razširja. Torej bo treba poiskati še katerega avtoja, ki jih omeja za svoje vzornike in vire.
Povzetki oz. sistem Živeti zdravo iz knjige avtorja H. Diamonda:
Naravni telesni dnevni cikel:
Od 12:00 do 20:00 Uživanje hrane in prebava
Od 20:00 do 04:00 Vsrkavanje in poraba hranilnih snovi
Od 04:00 do 12:00 Čiščenje odpadnih snovi in ostankov hrane

Če želimo upoštevati zgornji dnevni cikel, se držimo naslednjih priporočil:
- Nikoli ne jej obilnih zajtrkov. To prekine naraven proces čiščenja odpadnih snovi iz telesa in po nepotrebnem obremeni telo s prebavljanjem hrane.
Od jutra do opoldneva jej samo sadje in/ali pij sveže sadne sokove.
- Po užitju sadja naredi premor 20 – 30 min, preden použiješ naslednjo jed. Če so sadje banane ali mandlji, naj bo premor 45 min.
- Nikoli ne jej sadja ali pij sadnih sokov skupaj z drugimi jedmi ali takoj po njih. Sadje se vedno je na prazen želodec. Če mešamo sadje s koncentrirano hrano to zelo zmoti prebavo obeh vrst hranil, kajti sadje se prebavlja drugače kot koncentrirana hrana.
- Če jemo …………………………………………………. počakamo
Solata ali surova zelenjava ……………………………….2 uri
Pravilno kombiniran brezmesni obrok ………………….3 ure
Pravilno kombiniran mesni obrok………………………..4 ure
Katerikoli nepravilno kombiniran obrok…………………8 ur
preden jemo sadje.
- Zelo nepriporočljivo je piti vodo med jedjo. V tem primeru voda razredči prebavne sokove in zmanjša njihovo učinkovitost.
- 70% hrane, ki jo pojemo naj bi bila sadje in zelenjava. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko življenjsko pomembne vode. Ostalih 30% je lahko koncentrirana – dehidrirana hrana (to je vse razen sadja in zelenjave).

Energijska lestvica po Diamondu (Živeti zdravo str. 137)
ZJUTRAJ
Sveže sadje in sadni sokovi
Sveži zelenjavni sokovi in solate
Zelenjava (kuhana v pari), surovi oreščki in semena
Zrnje, kruh krompir, zelenjava
Meso, perutninsko meso, ribe, mlečni izdelki
ZVEČER

Pa še dve cvetki iz knjige:
“Le zakaj ljudje uživamo toliko hrane, ki nam uničuje zdravje, namesto da bi si s hrano krepili le-tega? Preprosto zato, ker smo jetniki okušalnih brbončic. Vse bi naredili zanje. Čim pomislimo na hrano strežemo svojim brbončicam. Čim naletimo na hrano, ki nam ugaja, jo pojemo. Ne pomislimo dvakrat. Edina zahteva, ki jo postavljamo glede hrane je: Ali je dobro? Toda, kaj pa ostalo telo? Bo slastna pizza dobra tudi za ostalo telo ali samo samo za brbončice?” (H. Diamond, Živeti zdravo, str. 46)

“Vegetarijanska prehrana lahko prepreči 90 – 97 % srčnih obolenj”, je zapisal Journal of the American Medical Association. (H. Diamond, Živeti zdravo, str. 96)

Preden se AAA jedci spet spravite na BBB jedce in jih pojeste za malico :-) še tole nadvse važno opozorilo.
S tem člankom nikomur ne vsiljujem ne svojih ne Diamondovih idej ali načel. Nikomur ne sporočam, da je butec, če ravna drugače. Prebral sem knjigo, zdela se mi je zanimiva, naredil sem si povzetek in tukaj jih objavljam, če bodo komu v korist. Samo to in nič drugega.

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Živeti zdravo (Fit for life)”

 1. Mustang  pravi:

  Jaz sem enkrat poskusil s presno hrano, več mesecev. Moram ti reči, da sem imel tak višek energije, da sem se ustrašil. In nehal. Zaradi energije, ne zaradi hrane. Človek mora kar paziti z eksperimenti,saj ga lahko zapeljejo, sploh če so preveč nagli.

 2. marko  pravi:

  vse to kar ste zapisali je čisto tako kot sem tudi sam preizkusil
  zelo dobro pa o taki prehrani piše v knjigi:
  Hočeš biti zdrav ? Proč s kuhinjskim loncem ! avtor Helmut Wandmaker ki z zelo lepim preprostim načinom pove v bistvu vse kar rabiš vedeti o naravni prehrani!
  Današnja doktrina uradne medicine in posledično farmacevtske industrije je zgrešena v osnovnih prijemih !!!
  Napadajo simptome namesto da bi te pozdravili !

 3. sašo  pravi:

  Zdravo Tudi sam sem kupil omenjeno knjigo H.Wandmakerja in sem se 9 mesecev tudi držal tega Veliko je resničnega v njej
  vendar bi opozoril da naj si vsak sam izber svojo pot
  Iz izkušen in priporočil drugih avtorjev bi rekel naslednje
  70% sadja in zelenjave(čim več presno,kar pa se ne da pa kuhano npr.krompir,fižol..itd)
  10% mesa (pustega ali suhega)
  20% ostalo
  Mislim da je glavna nit vsega prehrenjevanja MONO obroki
  Če se držiš tega načela ti tudi majhni =SPODRSLJAJI= ne bodo škodovali
  Naj vas hrana ne zapelje v skrajnost in odtujevanje Lp

Komentiraj