Samo Edini

Avtor slike Ilona Wellmann

Že kar pozno zvečer se peljem iz Ljubljane domov po dokaj samotnih horjulskih cestah. Danes ponoči je polna luna in ljudje so na cesti kot zmešani. Prižgem radio in Radio Expres ponudi Siddharto. Ne poznam jih, ne poslušam, samo po zvenu vem, da so oni. Potem pa prisluhnem besedilu in dalj ko sledim, bolj leze vame in bolj sem prevzet od resnice, ki jo nosi…
Bravo Tomi, tako dobro ujet trenutek resnice…

Vem da nisem prvi ki ne zna
stopiti na divji vrh sveta
in ne bom ta zadnji ki te vidi v sanjah
koliko jih je pred mano dihalo zrak
in kolikim se rodi najlepši otrok
koliko jih še pride sem za nami v ta rod

Sem pa edini ki nosi najino kri
jaz sem edini ki tvoj jok umiri
jaz sem edini ki ne obstaja
ne obstaja brez tvojega sveta

Vem da nisem prvi ki ne spi
zaradi udarcev in skrbi
in ne bom ta zadnji ki se enkrat ne zbudi
drugim sem kazal svoj nasmeh
drugi so videli solze na tleh
drugi so grizli kožo z mene spet in spet

Ampak sem edini ki s tvoje rane liže kri
jaz sem edini ki tvoj jok umiri
in samo edini ki ne obstaja
ne obstaja brez tvojega sveta

In vedno več je upanja v ta svet
slišal sem da z mano hočeš živet
in s tem edino to življenje dati za me
zato sem danes jaz vdihnil zrak
in danes je moj najlepši otrok
danes zaspim ker jutri s tabo se zbudim
glasba: Tomi M.
besedila: Tomi M.
aranžma: Siddharta

Del pesmi lahko poslušate tukaj.

V naslednjih dneh sem videl tudi video in ugotovil, da govori čisto drugo zgodbo, kot sem jo slišal jaz. Bil sem nekoliko razočaran nad njim.

Moja zgodba pesmi je zgodba človeka, ki spozna, da je na svetu veliko več stvari, ki jih ne (z)more narediti, kot tistih, ki jih je naredil, dosegel. Bolj ko leta minevajo, bolj je osvojitev vrhov daleč in tuja, pa naj bo ‘vrh’ simbol česarkoli že. Vse kar se mu dogaja, vse čudovite stvari, četudi otrok, ki ga dejansko doživlja kot nekaj najlepšega, je zgolj ponovitev, ki se dogaja vsem. V vsem, kar živi in kar se mu dogaja, je samo eden od mnogih. Zgolj ponovitev, iteracija…
Edino nekaj ga rešuje iz popolne potopljenosti v brezoblično množico preteklih, sedanjih in prihodnjih rodov – on je edini od vseh, ki je zatočišče svoji ljubljeni. Edini, ki ji je uteha. Edini, ki ‘posuši njene solze’. Edini, ki ‘ne obstaja brez njenega sveta’.
To mu prinaša ‘vedno več upanja v ta svet’ in življenje na njem. Da mu ona želi dati ‘njeno edino življenje’, je zanj izvir upanja in obljuba sreče. Ko se tega zave, ‘znova vdihne zrak’ in ‘ta dan je zanj najlepši otrok’.

In kaj potem?

Zase se mi zdi zelo dobro, da sem v preteklosti veliko časa, moči in energije namenil razvoju partnerskega odnosa. Z ženo že od poroke obiskujeva zakonsko skupino, bereva, se pogovarjava, hodiva na duhovne vaje… Tako utrjujeva in ohranjava to rešilno bilko, o kateri poje pesem – najin odnos, in njegovo vseobsežnost znotraj najinega sveta. In ga tudi zares občutiva kot garant upanja, smisla in tudi sreče za v prihodnje. Danes ‘mirno zaspiva, ker se jutri drug ob drugem zbudiva’.

Pesem poje o odnosu med njim in njo kot edini rešilni bilki, kot edini nosilki upanja, svetlobe, življenja. Ne omenja Boga, čeprav nam le-ta v Svetem pismu sporoča, da nas je ljubil, še preden smo začeli rasti v materinem naročju, še preden smo bili postavljeni v ta svet. Bog nas je ljubil prej kot kdorkoli. Zanj smo bili posebni, enkratni in nenadomestljivi prej kot za kogarkoli drugega. In to je lahko veliko upanje in obljuba največje sreče. Še posebej kadar človek hodi po dolini temnih senc, kot avtor v prvi kitici pesmi. Pa ne le obljuba sreče in upanje na osebnem nivoju. Tudi za odnose, ki jih živimo, je povezava z Bogom odrešilna in prinaša upanje. Vendar pa razumem, da ta vidik mnogim ostaja tuj. Kar se mene tiče, rečem samo: “Škoda”.

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Samo Edini”

 1. tommb tommb  pravi:

  uh uh uh … tudi jaz lahko rečem samo “škoda” !!! Tako sem se v vsem strinjal in podoživljal to, kar sem pred leti, ko sem prvih parkrat (Siddharto moraš večkrat slišat, da jo razumeš) preposlušal Samo edini. Dokler nisem prebral tvojega zadnjega odstavka, ki me je odvrnil od tega, po čemer se hrepenel med prebiranjem tvojega sestavka – namreč da preberem še tvoja ostala pisanja. … ŠKODA !!!

  PS: Kar se pa Siddharte tiče in njihovih besedil je pa tako, da dovoljujejo človeku domišljijo, saj se lahko v njihovih besedilih najde vsak sam in zato nima smisla razmišljati “kaj je hotel povedati umetnik” ampak se enostavno prepustiti …

 2. MacekMuri  pravi:

  Ni problema, tommb. Živimo v svobodi, kjer ima vsak lahko svoj “Škoda”. Če ta svoboda še ni čisto popolna, jo bomo pa izpopolnili. :-)

 3. čivka čivka  pravi:

  O ja, to besedilo je zelo močno in se te dotakne, če ga le slišimo :) Jaz jih nanašem radiu vedno z veseljem zavrtim je pa res, da moraš njihova besedila velikokrat slišat, da jih končno tudi slišiš ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !