Ora, tacit, labora

ScreenCap_001 2008.07.27 21.57

Pred kratkim smo bili z družino na praznovanju zlatega jubileja mašniškega posvečenja p.Vitala Vidra.
Našega Vitala, ki že leta in leta vztrajno prihaja na srečanja naših zakonskih skupin. Vztrajno in redno, kot sonce ki vsako jutro vzide in opravi svoje delo.

Na tem praznovanju in ob pridigi, ki jo je pripravil p.Jože Kokalj, mi je bolj kot doslej stopila pred oči enkratna življenjska drža p.Vidra.
Drža, ki sem jo že prej opazil, pa nikoli prav dobro razumel, niti poznal njene razsežnosti v njegovem življenju.
Govorim o življenjskem vodilu “Ora, tacit, labora” ali po naše “Moli, molči, delaj”.
Ker p.Vidra osebno poznam, vem da to vodilo še kako res živi. In če bi ga poznal še bolje kot ga, bi zelo vertjeno to lahko še bolj potrdil.

Gre za tisto žlahtno trmasto vztrajnost, ki ne odneha in ne odneha, kadar ve, da je prav kar dela.
P.Vider je precej pred II. vatikanskim koncilom že deloval v duhu koncila in njegovih napotkov. Tudi potem je prehiteval Cerkev na področju dela z zakonskimi pari vsaj za nekaj let. Zato je pogosto doživljal nasprotovanja, polena pod noge, (menda tudi) tožbe pri škofih in oviranja. Toda vedno je počakal, da se je prah polegel, se postavil nazaj na noge in začel znova oz. nadaljeval.
Ni važno, da imaš prav, ni važno, da jih prepričaš, da zmagaš. Važno je da delaš, kar veš, da moraš delati. Da s svojim delom v ta svet prinašaš spremembo, o kateri jih ne moreš prepričati. Acta non verba. Da delaš, kar je Božja volja zate za tisti dan. Samo to in nič več. Vedno znova vstati in nadaljevati.
To pa je po moje zelo težko ali celo nemogoče, če človek ne moli. Če se ne hodi napajat k vodnjaku večne tolažbe, večne moči, večne vztrajnosti.

Ko p.Vider k temu doda še (skorajda) beg od vsakih pohval, zahval ali aplavzov, mi postane svetel zgled žlahtnega moškega, kot bi bil nekoč rad sam.
Ta huda slabost moškega rodu, da imamo radi aplavze, prva mesta in časti mu je tako tuja ali (morda tudi) zoprna, da mi je res zgled.

 • Share/Bookmark
 

10 odgovorov na “Ora, tacit, labora”

 1. anonimn  pravi:

  Hja … a to da je voditelj skoraj polovice skupin v Najini poti pater Beno Lavrih se pa nič ne omeni ?? Ne omeni se, da je vse skupaj pustil. Da je dal odpoved. Da je mogoče vse skupaj pustil tudi zaradi opevanega Vidra. Celotno glasilo se posveča vašemu veličanstvu patru Vidru, vedno se ga da na prvo mesto, on nikoli ne popušča, avtokrat, če iskreno pomislim se mu je čas ustavil ispred ene 20 let.
  Kar nekaj parov je sedaj ki resno razmišlja o odhodu iz skupin ravno zaradi tega. Ker spoznavamo kako deluje vse skupaj izza kulisja.

 2. Maček Muri  pravi:

  P.Lavrih ni pustil vsega skupaj zaradi p.Vidra, temveč zaradi hudih osebnih težav. Sploh pa mislim, da ni pustil, temveč odšel na rehabilitacijo. Niti ni dal odpovedi, temveč ga je predstojnik poslal v ZDA kot že rečeno na rehabilitacijo.
  Toliko in tako jaz vem o tej stvari.
  Glede p.Vidra: Seveda ni idealen na vseh področjih življenja, o tem tudi nisem pisal. Pisal sem zgolj o enem vidiku v življenju. Tisti, ki p.Vidra osebno poznamo, vemo da zna biti včasih tudi “težko” z njim. Še posebej tistim, ki stalno delajo z njim.
  Toda… Tako je bilo in ni več oz. je vse manj. P.Vidra poznam že skoraj dvajset let in današnji Vital ni več Vital izpred dvajsetih let. Zelo, zelo drugačen je. Bolj blag, bolj spravljiv in bolj spreten pri ravnanju z drugače mislečimi in vsemi, ki mu ne uspejo slediti 100%. Zato zagotovo ne drži, da se mu je čas ustavil pred dvajsetimi leto. Če tako meniš, bom zaključil, da si morda ti pred dvajsetimi leti nehal dajati možnost p.Vidru, pa se pokaže v vsej svoji resničnosti.
  Če pa tvoj očitek slučajno morda cilja na Vitalovo nepopuščanje, da se znotraj Najine poti uveljavijo načela, ki bi bila bolj sprejemljiva za širši krog zakoncev, ki bi se bolj prilegala ugodju tega ali onega, te pa moram razočarati. P.Vitalu pripenjam medaljo, da je nepopustljivo stal na svojih odločitvah in ni pustil, da bi Najina pot postala debatni krožek, kjer lahko pridejo do izraza prepotentni moški in ženski čvek. Da ni popustil pritiskom, da je redno obiskovanje zakonskih skupin previsoka zahteva. Da ni popustil pritiskom, da je vsakoletni obisk duhovnih vaj malo preveč. Da ni popustil pritiskom, da je treba najprej pokazati nekaj pripravljenosti (obisk duhovnih vaj), da si potem lahko sprejet v zakonsko skupino.
  Moj pogled je, da bi p.Lavrih to že zdavnaj spremenil in naredil zadevo veliko lažžje dostopno tistim, ki radi svet prilagajajo sebi in svojemu ugodju. Mislim, da dolgoročno p.Vider dela Najini poti s tem ZELO veliko uslugo.

  P.Lavrih je zelo, zelo veliko delal, pri tem je bil do zakoncev premalo zahteven, do sebe pa preveč. Ta drža ga je po mojem preveč izčrpala. Potem je bil tu še drugi problem in ko se je to združilo, je postalo uničujoča kombinacija. Tako je moje videnje. Lahko, da nimam dovolj informacij, lahko da je tudi drugače…

  Če “kar nekaj parov” razmišlja, da bi odšli, to ni prav nič tragičnega. Vsem ljudem nikoli ne moreš ustreči in Bog varuj, da bi to poskušal. Važno je da osnovni namen Najine poti ostane neokrnjen. Ta pa je pomoč zakoncem, da čim bolje živijo zakonski odnos in na tej poti pridejo čim bliže idealu. To pa je visok cilj, ki ga nikakor ni mogoče doseči z nizkopražnim pristopom. Ne moreš dosegati pomembnih in visokih ciljev, če svoje delovanje prilagajaš svojemu ali tujemu ugodju. Če ubiraš lažje poti, ne moreš lagati ljudem, da jih vodiš k visokim ciljem. Ne pravim, da je kdorkoli lagal, samo principe poskušam razložiti.

  Morda samo še tole, da ne bomo preveč zabarikadirani vsak na svojem bregu.
  Jaz sem že vsa leta v skupini in na duhovnih vajah, ki jih vodi p.Vider. P.Vider je odločno zaznamoval moj zakon in življenje. Kaj ni potem povsem naravno in normalno, da bolj vidim njega in ne p.Lavriha? In o tem pišem na MOJEM blogu. P.Lavrih zaradi naštetih razlogov v mojem življenju ni pustil tolikšnega pečata, kot p.Vider. In očitno je takih parov, kot sva jaz in moja žena veliko. In očitno ti pari pišejo v glasilo Najina pot in potem nastane cela številka posvečena p.Vidru. No, da ne omenjam, da je šlo za priliko zlate maše p.Vidra. Prepričan sem, da bo ob jubilejih tudi p.Lavrih “imel svojo številko”.

 3. anonimn  pravi:

  malce se pozanimaj …. poslal je okrožnico da ne bo več vodil skupin …. pa še malce se pozanimaj zakaj se je tako odličil … in zakaj se je tako odločil off the record.

 4. Maček Muri  pravi:

  Off the record: Ker je imel težave z alkoholom.

  Tolk sem se pa že pozanimal, samo nisem hotel na grobo o tretjih osebah.
  Razlaga, da odhaja na “sabatno” leto v ZDA je imho iz trte izvita.
  Jaz sem si sam pri sebi razložil, da si mogoče še tudi sam sebi ni priznal, da je alkohol res problem.
  Procese osvobajanja alkoholikov iz krempljev alkohola dokaj dobro poznam od blizu in vem, da je prvi uspeh že ta, da si posameznik prizna, da ima res problem.

 5. anonimn  pravi:

  PA misliš da si ni Vital alkohola kot razlog izmislil zato, da bi prekril vse anomalije, ki sta jih imela z LAvrihom .

  Še malce se pozanimaj….

 6. anonimn  pravi:

  zakaj pa misliš, da pišem anonimno ???

 7. Maček Muri  pravi:

  Mislim, da si p.Vital ni nič izmislil.
  Ni namreč tako mogočen, da bi prepričal sodelavce v Najini poti in vodstvo reda v neko svojo izmišljotino.
  P. Lavriha pa tudi niso poslali v ZDA kar tako, da potišajo nesoglasja v redu. Slovenska provinca bo rehabilitacijo dobro plačala ameriški provinci in močno dvomim, da bi plačevali samo zato, ker sami ne bi bili sposobni narediti reda.
  Dobro vedo kaj bodo plačali in kaj s tem poskušali rešiti.

  Mogoče se moraš ti malo pozanimati…

  Ne vem, če se samo meni tako zdi ali je res, da si precej nastrojen, da ne rečem sovražen…?

 8. anonimn  pravi:

  a zdaj boš pa hipotetiziral da sem preoblečen, infiltriran kumunist, ki je sovražen do Najine poti.

  Kakorkoli že.
  Mislim, da bi se moralo o tem glasno govoriti ne pa prekrivati, da ne rečem lagati.

  Tako pač je. Lahko si zatiskaš oči in delaš utvare s ORA TACIT LABORA posti.
  Lahko pa glasno spregovoriš, se soočiš s situacijo, prevzameš breme in odgovornost.

  Mogoče je pa to prilika da se loči plevel od žita ane. Ali kako že pravijo … da podgane najrej zapustijo potapljajočo ladjo.

  Mogoče. Zgodba pa vseeno ostaja klavrno žalostna. In tudi to je zgodba Najine Poti.

 9. Maček Muri  pravi:

  Ne, ne da si infiltriran preoblečen komunist.
  Je pa v tvojem pisanju jasno viden duh sovraštva do p.Vidra in ker o njem pišem pozitivno, (morda) tudi do mene.

  Pazi. Sovraštvo razjeda tistega, ki ga seje.

 10. MacekMuri  pravi:

  Čez vikend sem prebral tudi okrožnico, ki jo je svojim skupinam poslal p.Lavrih.

  In menim, da bi jasna, odkrita beseda res delovala zelo zdravilno za Najino pot, za pare in verjetno tudi za p.Lavriha.
  Predvsem pa za pare, ki so bili navezani na p.Lavriha.

  Napisano pismo res daje rahel občutek, da je bilo p.Lavrihu naloženo, naj se odpove svojim službam.
  “Njegovi pari” se zdaj verjetno počutijo ogoljufane in svojo jezo usmerjajo na aktualno vodstvo Najine poti. Kar pa po mojem ni na mestu.
  Ne vem natančno, vendar močno dvomim, da vodstvo reda p.Lavrihu ne bi dalo še ene priložnosti, če bi dokazal, da je res delal in kaj naredil na reševanju svojega ključnega problema.
  Menim tudi, da je le p.Lavrih prava oseba, ki bi lahko parom ponudil jasno besedo in resnično razlago. Kdorkoli drug se bo šel to, bo izpadlo kot klevetanje p.Lavriha. Morda mora p.Lavrih najprej jasno sliko in načrt dela urediti pri sebi in pri tem je vsekakor potreben podpore Najine poti.
  Ponavljam, da je zelo neprimerno kriviti in obsojati p.Vidra, vodstvo Najine poti ali vodstvo reda da se igrajo zakulisne igrice moči.
  Vsak sam naj razmisli, koliko razdora in posledično zla sam vnaša po nepotrebnem v dogajanje. In seveda koliko dobrega bi lahko storil, pa je opustil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !