Izračunajte si, koliko vas stane vaša poraba elektrike

Tokrat pa en popolnoma off topic članek za moj blog.

Obračun elektrike po novem.
Ker rad razumem, kaj so mi zaračunali in ker to običajno bolj jasno pokaže pot zmanjševanja stroškov sem se lotil izračuna, ki ga naredi Elektro Ljubljana preden mi izstavi račun.

Zadevo sem naredil v excelovi tabelici in jo pripenjam, če bo še komu kaj koristila.
Izračun je narejen samo za Elektro Ljubljana in samo za dvotarifni odjem. Torej samo za uporabnike, ki imate električne števce, ki merijo višjo tarifo VT (6:00–22:00) in manjšo tarifo MT (22:00–6:00).
V tabelico vsak mesec vpisujte samo datum in odbirke števca za MT in VT v obarvana polja.
Če vas zanima, kaj so Ei in URE, lahko dobite pojasnilo na dopisu, ki ste ga prejeli pred kakim mesecem ali dvema od Elektra Ljubljane.

Če bo kdo zadevo priredil za druge elektro distributerje, se toplo priporočam za izdelek.

In zaključek?
Moj zaključek je, da novi sistem obračuna elektrike nima čisto nobene zveze z varčevanjem z elektriko ampak ima vso zvezo s polnjenjem luknje v blagajni, ki jo je elektro distributerjem naredil varuh konkurence. Še enkrat se je pokazalo, da ima Breda Kutin popolnoma prav.
To, kar imamo zdaj je neke vrste socialistična uravnilovka, ki mene primerja z neko imaginarno mejo, ki jo je določil elektro distributer in jo je postavil tako visoko ali tako nizko, da bo njegova blagajna pokrita. Šli so po lažji poti zanje. Saj razumem, da je res problem, če ne moreš prodajati elektrike po ceni, ki bi pokrivala nabavne stroške. Ampak povzročiti takšno asimetrijo v obremenitvi odjemalcev, kot jih uvaja sedanji sistem pa je nevzdržno.
Meja pri kateri začne faktor URE naraščati nad 1,0 ne more biti določena kar na povprek in čez palec. Naj se potrudijo in pri določitvi te meje upoštevajo dejansko povprečno porabo v preteklem ali predpreteklem obračunskem obdobju. Zagotovo imajo te podatke in jih lahko uporabijo. Še bolj natančno in pravično bi bilo, če bi v izračun faktorjev dodali še prirast ali upad MOJE sedanje porabe glede na MOJO preteklo porabo. Potem bi res lahko govorili o želji, da se trudijo zmanjšati porabo elektrike in prispevati k varovanju okolja. Ker ta moment v izračunu ni upoštevan, zaključujem, da nas elektro distributerji farbajo in nam lažejo o svojih resničnih namenih. Igrajo na karto, da jim bodo naravovarstveniki naivno pomagali opravičiti spremembo sistema. No, to se tudi dogaja…
Čudim se, da npr. Kmetijsko gozdarska zbornica molči. Očitno še niso dojeli, da bo novi sistem praktično vsem njihovim članom podražil elektriko občutno bolj, kot zdaj priznavajo elektro distributerji. In podražil jo bo občutno bolj kot drugim. Kmetija sama po sebi porabi več elektrike, četudi kmet varčuje, povsod namesti varčne žarnice, poganja potratne stroje (tiste, ki jih lahko) ponoči… Kljub vsemu temu kmetija porabi več kot tistih borih 6kWh na dan in podražitev bo tu.

Priponka: ElektrikaPoNovem.xls (29 KB)

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Izračunajte si, koliko vas stane vaša poraba elektrike”

  1. MM  pravi:

    No, dolžan sem opravičilo Kmetijsko gospodarski zbornici. Danes so se oglasili v oddaji Vala 202 Sobotna akcija.