Razmerje med verovanjem in zdravim življenjem

Vero in odnos do Boga vidim kot eno samo in bistveno stvar – odnos. Vera zame ni mozaik raznih dejanj, pobožnosti, mnenj, stališč, čustev, občutkov… Odnos je zame odnos in vse druge naštete stvari izhajajo iz odnosa. Mislim, da je zgradba na steklenih nogah, če imamo sto stvari, ki jih počnemo, za vero, med njimi pa ni odnosa z Osebo. Tako vidim jaz.

Nasprotno pa vidim skrb za zdravo življenje kot mozaik različnih ravnanj, ki podpirajo en sam cilj, ki ga želim. Biti zdrav, da bom lahko opravljal svoje poslanstvo do konca.
V okolju kjer živim, lahko vidim primere, ko so stari ljudje še v zelo mladi dobi svoje starosti doživeli kakšno kap ali kakšno počasno kronično degenerativno bolezen, ki jih je napravila nesposobne za življenje. Kar naenkrat so padli na ramena svojih otrok.

Pri nas ni navada, da bi stare ljudi množično tlačili v domove za ostarele, čeprav bi si kakšen od njih to naravnost zaslužil – tukaj mislim na neodgovorno ravnanje, ki pripelje v nepotrebno ali izzvano bolezen. Tudi sam menim, da je prav, da generacije živijo skupaj, če se da v slogi. S tem vsi pridobijo, seveda če ljudje znajo živeti odgovorno do sebe in bližnjih. Če ne zlorabljajo alkohola, hrane in še česa in se ne uničujejo. Stari starši lahko zelo pomagajo svojim otrokom pri varstvu in vzgoji vnukov, lahko pa so jim ‘otroci’ in breme, če zaradi neodgovornega življenja hudo zbolijo in obstanejo v postelji.

Jaz zase tega nočem in bom naredil, kar je v moji moči, da ostanem zdrav do starosti, če mi bo dana in pomagam svojim otrokom nositi njihovo breme življenja. Seveda človek nima vseh nitk v svojih rokah, ampak nekaj jih pa ima. In če nima vseh, ne sme zanemariti še tistih, ki jih ima.
Tukaj vidim svojo pot in to je moja želja.
Ne zdravje zaradi zdravja, ampak zdravje zato da bom lahko v pomoč in ne breme ljudem, ki jih imam rad.

Tags:
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !